KEYİAD Başkanı Ahmet Eler’in sunduğu,Tek Rumeli TV’de her cumartesi yayımlanan “Ekonomide Ufuk Turu” bu hafta canlı olarak Keşan’daydı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, sevgili arkadaşımız Mustafa Helvacıoğlu, bölgenin markalarını başarıyla anlattı.Programdan önce “Şapçı Ağadayı Turizm” tesislerinde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın misafiri olduk, yörenin markası “Keşan Satır Et ve İpsala Pirinci” ikram edildi, diğer konuklarla birlikte afiyetle yedik, teşekkür ederiz.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Çanakkale’de seyahat acentesi ve otel sahipleriyle bir araya gelmeden önce, Keşan’da o yemekte hep birlikte bizimle oldu. Ulusoy, hoş bir fıkra da anlattı.
Takside bir müşteri, adres sormak için arkadan şoförün omzuna hafifçe dokunur. Şoför öyle bir çığlık atar ki kontrolü de kaybeder. Öndeki otobüse çarpmak üzere iken direksiyonu toparlar, arabayı kenara çekmeyi başarır, durur, derin bir nefes alır ve arkaya dönüp müşterisine; “Bunu yapmamalıydınız!” der.
Müşteri sakindir. Ufak bir dokunmanın onu bu kadar ürküteceğini düşünemediğini söyler. Kendini toparlamış olan şoför, müşterisine bir kez daha dönüp: “Haklısınız, aslında sizin kabahatiniz yok. Bugün benim ilk taksi şoförlüğüm. Yirmi yıldır cenaze arabası şoförüydüm.”
Başaran Ulusoy’un fıkrası; “Temel” cenaze arabası şoförüdür, arabasıyla gezmeye çıkar. Nişanlısı “Fadime’nin” evine gider. Kapının önüne çekerek:
– Seninle gezmeye gidelim mi der. Fadime:
-Hadi oradan, senin cenaze arabana mı kaldım?
Temel:
-Kızım, bu arabaya binmek için millet ölüyo,ölüyo da! …
* * *
Ahmet Eler’in Tek Rumeli TV’den sunduğu, “Ekonomide Ufuk Turu” 22 Şubat 2014 Cumartesi akşamı canlı olarak, hafta içinde de kasetten yayımlandı. Program konukları, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu yanı sıra ESSE Yönetim Kurulu Başkanı Semih Şeftali, DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, TUREKS Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar oldular.
Saros Körfezi’nin marka olmaya aday olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, bundaki eksikliklerin tamamlanması gerektiğini örnekleriyle anlattı. Keşanlı iş adamı Semih Şeftali; marka işinin “gönül işi” olduğunu, müşteriye verilmiş bir söz olduğunu, bilgi ve tecrübe ile donandığında kalıcı olduğunu söyledi. 2014 seçim yılı olmakla birlikte geçim yılı da olacağını, Gezi ile başlayan olayların “merdivenli krize” sebep olduğunu ve “Yukarı mı çıkıyoruz, aşağı mı iniyoruz ?” sorusuna “döviz manyaklığından” söz ederek aşağı iniş yönünde yanıt verdi. Şeftali, Keşan’ın “Saros Turizmi” ile değil, tarım ve hayvancılıktan para kazanabileceğini de ileri sürdü.
Diğer konuklar Zaim, Çetin, Munyar’da markalaşma konusunda ve ekonomi konularında görüşlerini dile getirdiler
Programı Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı yanı sıra çok sayıda konuk da salondan izledi.
* * *
Hürriyet Yazarı Vahap Munyar, 24 Şubattaki yazısında programı değerlendirerek, Kaymakam’ın cumartesi sabahı Keşan pazarında bir kasa limon satma işini, verimli ve sonuç odaklı çalışmaya örnek olarak gösterdiğini öne sürdü.
Bu “limon hikayesi” Şükrü Kızılot’un Hürriyet’te 16 Nisan 2012’de yayımlanmış “Limon Sıkma Olayını” hatırlatıyor: Kızılot’a göre “Bir ilde, ‘limon sıkma’ yarışması varmış.”
Yarışmacılar, daha önce sıkılmış olan limonları, baştan sıkıyor ve bir ya da iki damla limon suyu çıkartıyorlarmış. Yarışmanın sonlarına doğru, artık kimse bir damla bile limon suyu çıkartamamış. O sırada gelen birisi, sıkılmış limonu almış ve başlamış sıkmaya: Bir damla, iki damla, üç damla, o da ne? Devam ediyor ve tam 28 damla…
Yarışmayı yöneten, dayanamamış ve hayretle sormuş;
– Beyefendi, mesleğiniz neydi acaba?
– Ben mi? Ben maliyeciyim…
*
Hürriyet yazarları “limon sıkmadan” edemiyorlar anlaşılan.