İSTANBUL Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Başkanı Ahmet Eler, geçenlerde aradı:
- Yönetim kurulu üyemiz klarnet virtiözü Serkan Çağrı’nın önerisiyle gündeme getirdiğimiz, “Doğu-Batı Tek Nefes” projesi kapsamında Şanlıurfa’ya yaptığımız ziyaretin benzerini Edirne’ye gerçekleştireceğiz, bize eşlik etmenizi bekliyoruz. Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, KEYİAD’ın Şanlıurfa ziyaretine katılmamı istemişti ama gidememiştim. KEYİAD Başkanı Eler ve Başkan Yardımcısı Fuat Güngör’ün Edirne’deki görüşmelerine eşlik ettim.
Önce Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na (ETSO) gittik. ETSO Başkanı Cemil Güler ile Başkan Yardımcısı Çetin Uzer, KEYİAD ekibini karşıladı.
Ahmet Eler, kısaca projeyi aktardı:
- Yönetim kurulu üyemiz Serkan Çağrı, Edirne Belediyesi’nin desteğiyle “İki Yaka Tek Nefes” projesini gerçekleştirdi. Balkan ülkelerinin klarnet üstadlarını Edirne’de ağırladık. Müziğin dili din, ırk farklılıklarını ortadan kaldırdığını, duygu birliği sağladığını gördük. Şimdi benzerini “Doğu-Batı Tek Nefes” şeklinde yapmak istiyoruz.
Şanlıurfa’nın projeye sıcak baktığını vurguladı:
- Bu proje için Edirne ve Şanlıurfa’nın biraraya gelebileceğini düşündük. Nitekim Şanlıurfa’ya yaptığımız ziyarette Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, projeye çok sıcak yaklaştı, tam destek vereceğini söyledi.
Tam o anda Şanlıurfa Belediye Başkanı Fakıbaba aradı, Eler telefonunu konferansa aldı:
- Edirneli dostlarımızla güzel bir proje gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bu proje, aramızdaki dostluğu geliştirir, daha farklı işlere de hep birlikte imza atarız. Edirneli dostlarımızı Şanlıurfa’da ağırlamaktan mutluluk duyarız.
ETSO Başkanı Cemil Güler, projeyi destekleyeceklerini bildirdi:
- Edirneli çiftçilerimiz Bulgaristan’da toprak kiralayıp ekip biçiyor. Belki bu proje vesile olur, çiftçilerimiz Şanlıurfa’ya da uzanır.
KEYİAD ekibiyle birlikte ETSO’nun ardında Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’yi ziyarete gittik. Sedefçi’nin odasında Edirne CHP Milletvekilleri Kemal Değirmendereli ve Recep Gürkan da vardı. Ahmet Eler, buluşmayı AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’na da bildirmiş, ancak o gün kentte olamayacağı yanıtı almıştı.
Ahmet Eler, projeyi özetledikten sonra Ahmet Eşref Fakıbaba’yı aradı, Sedefçi’yle görüştürdü. Sedefçi, “İki Yaka Tek Nefes” projesinin başarılı olduğunu anımsattı:
- Diyarbakır’a gittim ama Şanlıurfa’ya hiç yolum düşmemişti. Vesileyle hep birlikte Şanlıurfa’ya gideriz. Biz iki belediye birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da desteğini alır, “Doğu-Batı Tek Nefes”i gerçekleştiririz. Bunun arkasından iki kent arasında ekonomik işbirliği de gelişebilir.
Eler, projenin hayata geçmesini sağlayacak destekleri almaktan duyduğu memnuniyetle şu mesajı verdi:
- Bu projeyi Şanlıurfa’yla gerçekleştirmenin ardından Diyarbakır’la da gündeme getirebiliriz. Terör, nedeniyle Batı’daki illerimize her şehit cenazesi ulaştığında, Doğu ve Güneydoğu’daki illerimize bakış da olumsuza dönüyor. Bizim bu projemiz en azında Türkiye’nin Doğusu ile Batısı arasında terörün gerdiği havanın yumuşamasını sağlayabilir...
Ahmet Eler, “Doğu-Batı Tek Nefes” daha tam devreye girmeden, çok önemli bir anlam yüklemiş oldu...
“Doğu-Batı Tek Nefes”te yükselen klarnet sesi, terörün gerdiği havayı yumuşatmaya, hatta terörü frenlemeye yeter mi?
Çobanlık Meslek Okulu açılmalı
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Bulgaristan’a yaptığı bir ziyaret sırasında CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli’ye sordu:
- Eşim de ben de keçi peynirini çok severiz. Ancak istediğimiz lezzette keçi peyniri bulamıyoruz. Nereden alabiliriz?
Değirmendereli, soruya Keşan’da yaptırıp gönderdiği 10 kilo keçi peyniri ile yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Değirmendereli’ye teşekkür etti:
- Gönderdiğiniz keçi peynirinde müthiş bir aroma var. Beyefendi ve hanımefendi de çok beğendi.
Kemal Değirmendereli, Edirne Belediyesi’nden ayrıldıktan sonra Meriç Nehri kıyısında sohbet ederken keçi peyniri örneğini anlatıp, ekledi:
- Trakya’da koyun ve keçi varlığını artırmamız gerekiyor. Ancak bunun için eğitimli çobanlara da ihtiyaç var. Bu amaçla bir Çobanlık Meslek Okulu düşünülebilir. Mevcut okullarda böyle bir bölüm açılabilir...
Değirmendereli, çobanlık için okul önerisine sosyal güvenceyi de ekledi:
- Aslında önemli olan çobanların sosyal güvenceye kavuşması. Sigortalı çobanın priminin yarısını devlet ödese bu sorun çözülür. Elbette bunun için yasal düzenleme gerekiyor.